AZBMW.org
Toggle Content Welcome Guest! Please Register or Login Sun February 18, 2018, 11:06 am
Toggle Content Main Menu

Toggle Content Recent Posts
Last 10 Forum Messages

1998 740Il no start no crank
Last post by sbadger in The Garage on Feb 05, 2018 at 12:10:35

Jumped timing on '97 540i NON-VANOS engine?
Last post by m-az in 5-8 Series on Jan 29, 2018 at 20:41:42

WTB Momo or mtech steering wheel 4 E30
Last post by frontin40 in Classifieds/Wanted on Nov 21, 2017 at 22:08:51

This forum is DEAD!
Last post by laplana325i in General Discussion on Oct 03, 2017 at 22:17:25

Selling VW GTI 1997
Last post by bmw325i in Other Models on Oct 01, 2017 at 00:46:51

FS: E30 back seat SOLD
Last post by meeceboy78 in Classifieds/Wanted on Sep 26, 2017 at 06:19:48

E46 track car manual coupe
Last post by Drift30 in Classifieds/Wanted on Sep 02, 2017 at 20:12:46

E85 where can I get it
Last post by JimsR in General Discussion on Aug 09, 2017 at 22:14:12

FS: E46 M3 KW 2-Way Adjustable Clubsport Coilovers...
Last post by bullfrog in Classifieds/Wanted on Jul 21, 2017 at 00:34:29

wtb: open 3.25, 3.46, 3.73 diff
Last post by bullfrog in Classifieds/Wanted on Jul 21, 2017 at 00:33:57


AZBMW Forums › Model Specific Discussion › Other BMW Models › Electrical Help- aux fan w/ the a/c on
Electrical Help- aux fan w/ the a/c on
Everything manufactured by BMW, branded or not
Post new topic    Reply to topic    Printer Friendly Page     Forum Index ›  Other BMW Models

View previous topic :: View next topic  
Author Message
Dinan_e34
Cone Killer
Cone Killer

Offline Offline
Joined: Jan 05, 2007
Posts: 991

PostPosted: Thu Nov 12, 2009 9:26 am
Post subject: Electrical Help- aux fan w/ the a/c on

FIRST OFF--> I’m good at basic electrical work but not a pro, so don’t kill me but help me understand to become better.

-Problem is related to the aux fan and electrical current w/the a/c on.
Basically I used a spal fan (1300cfm, 7.9amps) replacing the aux fan and worked great until one of the fans sheared off due to debris on the road. It was put on and I hooked it up and everything worked properly and no electrical issues when first installed. I wanted to replace it with a stronger fan (Perma-Cool 2300cfm 8.9amp) that had a bigger motor to keep up with the use of a/c being on more. I put this on and it worked when I tested it twice (also the resistor was very hot like it usually is). I soldered it in and tested it again and it didn’t turn on at all. Figured that was unusual…

-With the car on the resistor is not hot at all now and after a certain time the fan turned on I believe at high speed due to the aux fan sensor (81/88deg) on the radiator (it would turn on for a couple mins and turn off and then after some time turn back on/ off). So…that function is working but not the aux fan turning on when the a/c is on. I believe I damaged my resistor and is not working now. I also believe the draw power from the fan is to high that I need to add something (relay?) to provide proper electrical current to fan without blowing stuff. That is what I think but you electrical masters can tell me more or better facts to helping this problem.

I greatly appreciate your looking at this and help! I enjoy DIY’ing and want to solve this problem.

I did glance at this a/c relay kit from perma-cool which I think might solve my problem providing the necessary power to the fan: www.summitracing.com/p...mage=large
Thanks.

_________________
Back to top
View user's profile Photo Gallery
Display posts from previous:   
Post new topic    Reply to topic    Printer Friendly Page    Forum Index ›  Other BMW Models
Page 1 of 1
All times are GMT - 7 Hours



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


This Theme Ported By: WebSiteGuru Designs. Original Author: Lorkan Themes